Historijski čas povodom obilježavanja godišnjice osnivanja 105. motorizovane brigade

Danas je u našoj školi održan historijski čas povodom osnivanja i obilježavanja godišnjice 105.motorizovane brigade 

Slavna 105. motorizovana brigada formirana je 18. februara ratne 1993. Kroz njene redove prošlo je oko 7.000 boraca, od kojih je 2.000 ranjeno. Osam boraca je odlikovano ratnim priznanjem Zlatni ljiljan. U historiji ove brigade zlatnim slovima je upisano 315 boraca koji su poginuli u odbrani grada Sarajeva i BiH.
Slavna 105-a imala jednu od najdužih zona odgovornosti u Sarajevu-od Pašinog brda, preko Grdonja, Špicaste stijene, Blekinog potoka do Kobilje glave.

Brigada je nastala iz manjih vojnih jedinica i odreda koje su djelovale u odbrani od agresije na području Šipa, Koševskog brda, Crnog vrha, Gorice, Pionirske doline, Nahoreva, Brekinog potoka, Breke, Grdonja, Bjelava, Sedrenika, Medresa, Mihrivoda, Vratnika i Pašinog Brda…Sve te jedinice stavljene su pod jedinstvenu komandu štaba Teritorijalne odbrane.
Zbog organizacijsko-komunikacijskih potreba i praktičnijeg rukovođenja komandovanja bilo je neophodno uvezivanje ovih jedinica. U ljeto i jesen 1992. godine, na prostoru Općine Centar formirana je Sedma brdska brigada, a na prostoru Starog Grada oformljena je Treća brdska brigada.
Ove brigade se 18. februara 1993. godine spajaju i formiraju 9. motorizovanu brigadu, koja krajem 1993. godine mijenja brojni naziv i postaje 105. motorizovana brigada, te pod tim nazivom egzistira do kraja rata.